Teman2 Blogspot

Dunia Facebook...

Rendang Ayam...


Lauk Tghari mcm lauk Hari Raya pulak...
#Tercetus idea nk masak lauk tghari nie...sbb al kisahnya tgk daun limau purut byk sesangat..dah mcm kedai siam pulak..gamaknya...Tu yg belasah masak rendang ayam kering tu...mkn la sorang2..sbb hubby keroje..duty seminggu..beraya la sorang2 kt umah...
#Jemput Makan...Disebabkan x leh share mkanan nie..Puteri share resipi yea...Manalah tahu ada org x reti2 lagi masak rendang...bole la belajar sikit2 kt sini..Campak2 je..Pas tu terjun kat perut kita..Ha..Ha..Ha..
Bahan2 nak masak daaa...
-ayam(suka hati demo nk byk mana)
-santan
-limau purut
-serai
-cili kering(blendar)
-kerisik
-bwg putih,bwg merah (blendar)
-air asam jawa
-garam
-gula sikit je..
Cara2 Masak..
-blendar cili kering,bwg putih,bwg merah(tumis)
-masuk ayam atau daging gaul sampai kembang
-ltk air sikit n terus masuk santan
-nak berkuah tambah air sikit..
-ltk serai,limau purut(hiris2 halus)
-campak gula n garam (sesedap lidah hang pa)
Dah Siap......Melantak la mknan tu...ERRKKK(KENYANG)