Teman2 Blogspot

Dunia Facebook...

Tat Telur Yuyun

Wah!! First time hari nie cuba resipi...Kebetulan adik bongsu ku dtg umh...Jadi i cuba resipi baru...Dok tgk youtube n terus laksanakan projek..Sesiapa nak join cuba resipi ini dialu alukan...Bole buat hujung minggu utk mereka yg bekerja  kan....Ok Selamat Mencuba..





Tat Telur Yuyun

Bahan2 Untuk Pastri
  • Tepung gandum 3 cwn
  • Mentega 2 1/2 sudu besar
  • Gula Pasir
  • Telur 1biji
  • Air Sejuk 3 sudu besar
Cara2

  • Campur semua bahan tadi..Uli menjadi doh..Tabur dulu sedikit tepung,supaya mudah uli n x melekit.
  • Letak air sejuk 3 sudu utk sebati doh tu n menjadi rapuh..
  • Bila doh jadi bulat..cubit ikut sukatan acuan atau loyang pembakar berbentuk bulat2 kecil..
  • Bila dh tat tu sudah keliling loyang...Cucuk pastri guna garfu...cucuk kesemua n keliling...supaya bila masak tidak gelembung...

  • Bg yg tiada acuan seperti acuan mangkuk agar2 kecil...Terus masuk loyang pembakar terus dan tekan2 mengikut kesesuaian besar atau kecil lubang loyang tu..pastikan gris mentega keliling loyang...Utk acuan besi tu pun gris ngan mentega dulu...
  • Ketepikan...Sediakan Filling....

Bahan Filling

  • Susu Krim
  • Telur 3 biji
  • Esen Vanila
  • air  suam 3 sudu besar
  • gula 2 sudu besar


Cara2

  • gula n air suam satukan..gula sampai cair ketepikan
  • kacau telur ,susu krim n esen vanila..
  • air gula suam,telur , susu krim n esen vanila satukan kesemua...pukul sebati...
  • tapis kesemuanya...n bole tuang pada tat yg sudah sedia utk dibkr
  • Bakar 150'C 20 MINIT...

Tiada ulasan: