Teman2 Blogspot

Dunia Facebook...

Marble Cake...

11 Nov 2011

  • Kenapa nak buat kek nie???
  • Baru2 nie ada majlis kenduri arwah,ada org bawak kek nie....rasa sedap je..Adik lelaki suapkan kek tu pd mulut aku, suh mkn jugak.Buat rasa katanya...Sbb kebetulan perut aku full...
  • Jadi balik ke K.L dah 5 hari tetiba nak try buat cake marble nie....Brg2 mmg dh standby kt rak..Jadi capai je...
Sebelum tu google dulu dan fahamkan resipi tu..Kalau x baca betul2....entah apa jadi kek tu...Disebabkan permintaan rakan2 nk resipi di Facebook,aku abadikan resipi ini mengikut acuan atau sukatan menggunakan cawan dan sudu je...

percubaan pertama


Bahan2Nya

Mentega Daisy-3sudu besar
Gula Pasir-1/2 cwn
Telur-3 biji
Susu Pekat-2 sudu besar
Tepung Gandum-4 cwn(jenis cwn rice cooker tu)
Esen Vanila-1 sudu kecil atau penutup
Coklat Masakan-1/2 bar je(cairkan)

Cara2nya
  • putar mentega dan gula
  • telur dan esen vanila
  • masuk susu pekat,kalau rasa x nk manis ikut sukatan masing2
  • masuk tepung gandum sedikit sedikit sambil putar
  • dah selesai bahagikan kpd 2bahagian 1 yg asal.1 lagi ltk coklat cair...Gaul sebati...
  • Dah selesai letak kat loyang secara berselang seli...Glis dulu loyang tu ngan mentega...
  • Bakar 40 minit....
  • Kalau nk tahu msk ke x,cucuk ngan lidi kalau licin dh msk la tu....
  • Selamat Mencuba.....Usaha Tangga Kejayaan
sedia untuk di bakar


2 ulasan: