Teman2 Blogspot

Dunia Facebook...

Cerita Bayi Lelaki 10 bulan...

Syukur alhamdulilah anak lelakiku Abdul Basit dh memasuki usia 10 bulan..25 hb hari tu...Nak story sikit tentang perkembangan dirinya...Ibu2 or bapa yg nk share anak yg sedang membesar ank2 tu bole la tgk2 blog  saya yg x seberapa nie...Baby dah mula tumbuh gigi 2 batang dibahagian bawah..Selama nie tunggu bila la nk tumbuh gigi...Akhirnya....tumbuh jugak..

Masa nak tumbuh gigi tu complete la demam,selsema,batuk&berkahak..Lagi satu asyik kuar air liur je...Makan pun selalu x habis..Abdul Basit la nie banyak membebel,geleng kepala,tolak kerusi,tolak vakum,tolak bakul baju & pantang kalau kita bukak peti ais..Laju je...Nak bgtahu nie,jaga anak memang mencabar...Try la jaga sendiri..Kalau hantar ank kt umh mak,x yah story la...X RASA MENCABAR JAGA ANAK...
HUJUNG MINGGU BARU ANGKUT ANK..ISHHHH..
TAPI SAYA SALUTE WANITA YG KERJA. BALIK NK URUS SEGALA GALANYA..MMG SAYA RESPECT..CONTOH MCM ADIK IPAR SAYA...MMG KUAT MENTAL & FIZIKAL...

BEBALIK PADA CITE ..ABDUL BASIT LA NIE MAK SEDARA YG BELAJAR KT UUM DH BLK K.L & BERCUTI BEBERAPA HARI KT UMH..JADI KURANG LA PENAT NYA...ADA LA BIBIK SEMENTARA..JANGAN MARAH,GURAU...Bole la rehat sikit...Baby skrg lebih berdikari jika ibu nya sibuk buat kerja umh...Dia x kan menangis, melalak2...Automatic diam & layan permainan & t.v..Lgi2 kalau azan berkumandang...Buat masa nie tgk my baby boy nmpk malas sikit pegang botol sendiri...kalau pegang pun sekejap je..

Abdul Basit la nie telinga dia ada kuar nanah& darah sikit..Maybe jangkitan kuman dari mana2..Tu yg ambik 'action' sikit bab bantal,tempat tidor,susu yg tumpah &meleleh ketika dia minum...Sekarang nie ambik titik ubat telinga,ambik antibiotik,ubat demam...Masa baby tido titik ubat & korek nanah tu..Kalau dibiarkan & xbwk gie klinik ..nanti jangkitan kuman pd dlm telinga..BAHAYA..Nampak nya nanah tu semakin kering..Alhamdulilah..

Xsabar tgk anak nak jalan...Tengok anak buah dh besar n berjalan...Senang hati..
(senang hati mak bapak diaorg la)Tengah tunggu turn anak saya berjalan pulak...Sonok je...Mudah mudahan perkembangan anak aku sihat& sempurna seperti anak2 org lain...Amin...


giginya tumbuh 2..lamtu lamtu oh la..la

ibu! x sampai nak ambik ayam

cepat tarik wayar tu

nak tolong jugak

senyum cepat..ibu nk ambik gbr

sampai tido mak sedara tu
oh! anak kesayangan ayah nie..jgn main2

1 ulasan:

Shykin Moksen berkata...

huhu time kasih time kasih..
ye penat kerja balik rumah terus jg anak2..
walaupun penat, dpt main dgn anak2. terus hilang penat,